daisy path

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers

Monday, April 4, 2011

Aktiviti Hujung Minggu di KL

Hujung minggu datang lagi.. Bosan dan tak tau nak buat aktiviti apa lagi-lagi duduk kat KL. Asyik-asyik ke Mall, bershopping dan menghabiskan duit.
Apa kata kita cuba aktiviti yang lain selain bershopping. lebih seronok dan tak klua banyak duit...
Jom tengok apa yang boleh kita buat


FRIM (Forest Research Institute Malaysia)
Lokasi  : Selayang, Selangor
Parking Murah RM 3.00 (kereta)
RM 2.00 (motor)
Aktivit yang terdapat kat sini memang banyak especially kalau suke adventure & nature.
Antara aktiviti menarik ialah :
  • Jungle Trekking (free je.. yang penting stamina kuat. jalan je ikut tepi waterfall)
  • Canopy walk - bila dah jalan penat sampai atas boleh tengok KL dr canopy walk yang dia buat kat atas pokok.memamng seronok. bayaran dia pulak seperti dibawa :
RM10.00 (foreigner adult)
RM5.00 (Local adult)
RM3.00 (students age 13 years old onwards – must show your student ID)
RM1.00 (children age 7 – 12 years old)





















Selain dari itu ada jugak activiti, berkelah, camping, melawat rumah tradisional, photography, muzium dan macam-macam lagi lah. try click link FRIM ni for more info http://www.frim.gov.my



TAMAN LAYANG-LAYANG KEPONG

Kalau anda melalui MRR2 menghala ke sungai buloh, pasti akan perasan satu park sebelum sampai FRIM, siap ada tasik (taman layang-layang kepong). kalau lalu petang-petang waktu angin angin meriah kawasan ni, sebab ramai warga KL yang turun dengan family main layang-layang. memang boleh tengok macam-macam jenis layang-layang.
kat sini juga ada playground untuk kanak-kanak, trek joging dan boleh jugak berkelah tepi tasik sambil tengok orang main layang-layang.
Kemudahan-kemudahan lain juga di sediakan seperti, toilet, car park, boat house, nak main basikal pun boleh, memancing pun di benarkan kat sini..
So ape tunggu lagi bawak la family.



FIREFLY PARK (taman kunang-kunang)
Lokasi : Kuala Selangor
di buka sekitar waktu 7.30pm sampai 11pm. bayaran masuk dalam RM15 seorang dewasa dan RM 8 kanak2.
Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1setengah jam dari KL. makanan jangan risau sini ada restaurant jugak.
sampai di sini selepas membayar tiket anda boleh naik sampan ke sungai selangor untuk tengok kunang-kunang ni.sampan ni boleh memuatkan 20 org dalam sekali perjalanan.



AQUARIA KLCC - AN OCEAN OF DISCOVERY

Aquaria Klcc just belakang klcc je... memang akan nampak signboard nak ke sana. so senang.. parking pun senang. RM 6 per entry macam tu.
Dijamin seronok. boleh la discover pasal hidupan laut. paling best bila jalan-jalan bawah aquarium yang besar tu. rasa macam jalan dalam laut.
anda juga berpeluang nak pegang tapak sulaiman ke, yu pasir ke.. memang seronok. view sangat cantik.

boleh jalan-jalan kat Aquaria atau pun ke Aquazone- fish therapy. semua nya memang seronok dan kawasan nya pun luas.

Harga tiket ke Aquaria KLCC:
  • Dewasa (mykad) -RM 35
  • Kanak2 (bawah 12 tahun with mykid) -RM 25
  • Senior Citizen  -  RM 25 
Harga Tiket ke Aquazone:
  • Dewasa (mykad) - RM 38
  • Kanak2 (with mykad) - RM22
  • Senior Citizen - RM 22
Harga Tiket Combo ( Aquaria + Aquazone)
  • Dewasa (mykad) -  RM 68
  • Kanak2 (with mykid) - RM 45
  • Senior Citizen  - RM 45
Peta ke Aquaria KLCC



Boleh cek link ni   http://www.aquariaklcc.com/klaquaria/index.asp


 SENTUL WEST PARK

Pernah ke Sentul Park?? kawasan seluas 35 ekar ini telah dibina dengan landskap 18th century. kawasan yang cantik, kehijauan dan tenang jauh dari kesibukan kotaraya.
salah satu bangunan yang terdapat di sini.. sangat unik
bayarana masuk?? free je.. this is open park for public. cantik untuk ambik gambar
Kat sini jugak ada KL Performing Arts Centre (Pentas Seni KL) so boleh la layan art, teater ke.. bagi yang minat. rajin-rajin la cek website dia orang kat sini http://www.klpac.org/?page_id=30.

Selain dari tu sini juga ada Japanese Garden. yang sangat damai dan cantik. package sekali dengan restaurant jepun nya, termasuk kolam ikan koi sekali. bayaran masuk... FOC.. kecuali makan-makan.. bayar la ye..

ni Japanese garden dia - cantik kan??
Ni location Map dia. lepas ni boleh pegi
banyak lagi tempat-tempat menarik sekitar KL ni. ni cume suku daripadanya.. so selamat berhujung minggu.. semoga hujung minggu anda lebih bermakna dengan insan tersayang.

No comments:

Post a Comment